• BIST 100

    9173,33%1,05
  • DOLAR

    38,55% 0,28
  • EURO

    43,80% 0,57
  • GRAM ALTIN

    4044,57% 1,03
  • Ç. ALTIN

    6547,39% 0,99

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

SAĞLIK 4.04.2025 14:46:47 0
Kronik uykusuzluk öğrenmeyi güçleştirip, hafıza problemlerine yol açabiliyor!

Kronik uykusuzluğun hafıza problemleri ve nörodejeneratif hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “REM uykusunda öğrenme ve duygusal düzenleme süreçleri hız kazanır.” dedi. rüya görmenin travmatik anıları işleyerek duygusal iyileşmeye katkıda bulunabileceğini ifade eden Metin, rüya eksikliği yaşayan bireylerde ise stres seviyelerinin arttığı ve öğrenme kapasitesinin düştüğünün gözlemlendiğine dikkat çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Düzenli ve derin uykunun beyin sağlığı için kritik önem taşıdığını belirten uzmanlar, beynin uyku sırasında bilgileri işleyip toksinlerden arındığını söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, düzenli ve derin uykunun beyin sağlığı için öneminden bahsetti ve uyku bozukluklarının tanı ve tedavisi için yapılabileceklere değindi.

Uyku, beynin kendini yenilediği bir süreç…

Uykunun, bedenimiz için dinlenme süreci gibi görünse de, beynimiz için oldukça aktif geçen bir dönem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, “Beyin, uyku sırasında gün içinde aldığı bilgileri işler, anıları pekiştirir ve hücresel onarımlar gerçekleştirir.” dedi.

Özellikle derin uyku evresinde beyin hücrelerinin toksinlerden arınırken, rüya gördüğümüz REM uykusunda öğrenme ve duygusal düzenleme süreçlerinin hız kazandığını aktaran Metin, beynimizin uyku sırasında farklı bir şekilde çalışarak kendini yenilediğini söyledi.

Kronik uykusuzluk nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayabilir!

Düzenli uykunun, beyin sağlığı için kritik bir rol oynadığına vurgu yapan Prof. Dr. Barış Metin, “Kronik uykusuzluk, hafıza problemlerine yol açabilir, öğrenmeyi zorlaştırabilir ve uzun vadede nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayabilir.” dedi.

Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklarla uyku düzensizliği arasında güçlü bir ilişki bulunduğuna işaret eden Metin, “Örneğin, Alzheimer hastalığında beyinde beta-amiloid adı verilen toksik protein birikimi gözlemlenir ve bu proteinler, derin uyku sırasında temizlenir. Benzer şekilde, Parkinson hastalarında REM uyku bozuklukları erken dönem belirtilerden biri olabilir.” şeklinde konuştu.

Uyku-uyanıklık döngüsünü farklı faktörler belirleyebilir…

Vücudumuzun uyku-uyanıklık döngüsünü yöneten biyolojik bir saati olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Barış Metin, “Hipotalamusta bulunan suprachiasmatic nucleus (SCN) adlı yapı, ışık seviyelerini algılayarak melatonin üretimini düzenler. Bu ritim kişiden kişiye değişebilir ve bu nedenle bazı insanlar sabah erken saatlerde daha enerjik olurken, bazıları gece geç saatlerde daha verimli çalışabilir. Genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve yaşam tarzı da bu durumu etkileyebilir.” açıklamasını yaptı.

Rüya eksikliği stres seviyelerinin arttırabilir…

Rüyaların ise, beynin duygusal ve bilişsel süreçleri düzenlediği kritik bir aşama olduğunu dile getiren Prof. Dr. Barış Metin, “REM uykusu sırasında görülen rüyalar, hafıza konsolidasyonu, problem çözme yetenekleri ve duygusal işleme ile ilişkilidir.” dedi.

Araştırmaların, rüya görmenin travmatik anıları işleyerek duygusal iyileşmeye katkıda bulunabileceğini gösterdiğini sözlerine ekleyen Metin, rüya eksikliği yaşayan bireylerde ise stres seviyelerinin arttığı ve öğrenme kapasitesinin düştüğünün gözlemlendiğine dikkat çekti.

Uyku laboratuvarında yapılan testler uyku bozukluğu sorunlarını ortaya çıkarır

Uyku bozukluklarını teşhis etmek ve tedavi süreçlerini yönlendirmek için uyku laboratuvarlarında çeşitli testler uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Uyku laboratuvarında gerçekleştirilen polisomnografi, CPAP titrasyonu, uyku EEG ve Çoklu Uyku Latans Testi (MSLT) gibi testler, bireylerin farkında olmadan yaşadığı uyku bozukluklarını ortaya çıkarır.” dedi.

Sünnet Düğününde Çocuğa Motosiklet Çarptı

Koyun ve Keçi Sütü Azaldı

CHP'li Bulut'tan Tepki

Gönüllüler Sahaya İniyor

Esenyurt’ta Toplu Sünnet Kayıtları Başladı

TRT’de Tek Ses, Fatura Hepimize

Yaya Geçidinde Şok Kaza!

2 Yaşındaki Bebek Şiddet Mağduru Oldu

İstanbul’da 52 Bin Polis Görevdeydi

Çocukların Renkli Dünyası Hayat Buldu

Beş Ülkenin Büyükelçisinden Güven Mektubu

İSTANBUL'A SANDIK

Kanal İstanbul Yeniden Gündemde

Kulislerde Fırtına

Aşırı Yükle Tehlikeye Davet

Emek ve Alın Teri Her Zaman Baş Tacımız Oldu

MHP'den İyi Parti Liderine Sert Tepki

Sağlık Turizminde İnsan Kaynağı ve İnovasyon

Maarif Çocuk Dergisi Yayında

Muhasebe Eğitiminde İlk Mezunlar Sertifikalarını Aldı

Esenler Belediyespor 2. Lig’e Yükseldi

Meteoroloji uyardı!

Güçlü Medya Olmadan Bilinçli Toplum Olmaz

İslam Dünyasına Sinsi Planlar

Vali Sezer'den 1 Mayıs Kutlaması

Termal Merkez Yeniden Hayat Buluyor

Yeni Umutlarla Göreve

Gençlerin Kalemi Ve Sesi

Depreme Karşı Seferberlik

Avcılar’da Dansın Coşkusu Salona Sığmadı

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.